A koronavírus terjedésének visszaszorítása céljából március elején szigorú intézkedéseket vezettek be az országok. A kijárási korlátozások és a karantén miatt lényegesen kevesebben mentek és mennek ki az utcára, hogy csökkentsék a fertőzés veszélyének a lehetőségét. Egy kis idő elteltével a kutatók megállapították, hogy ennek köszönhetően nagyban kisebb a légszennyezés és sokkal tisztább lett a levegő. Egy friss tanulmány pedig azt mutatja, hogy ezáltal a napelemek működése hatékonyabbá vált, észrevehetően több energiát kezdtek el termelni. Vegyük például Delhit, ahol mindig nagymértékű volt a levegő szennyezettsége, ezért a panelekig elég nehézkesen jutott el a napfény. Ezt a hírt a Science Alert is megírta.

A helmholtz-Institut Erlangen-Nünberg kutatóintézetből származó tudósok végeztek vizsgálatokat Delhiben, ami mondhatni, hogy a világ egyik legszennyezettebb városa. Számítottak arra, hogy lesznek különbségek, változások, de nem gondolták, hogy ekkora mértékűek.

Delhiben a karantén március 24-én lépett érvénybe, az említett időszak előtt és után PM2,5-ös szennyezettséget állapítottak meg a légkör tekintetében. Az értéket végül összevetették a tavalyi adatokkal, amelyek ugyanabban az időszakban kerültek megállapításra. A vizsgálathoz a besugárzás mértékét is ellenőrizniük kellett, hogy a levegő részecskéinek szétszóródása nélkül mennyi napfény jut be a Föld felszínére.

Március végén a tavalyi évhez képest 8%-kal nőtt a napfény bejutási aránya, áprilisban ez az érték pedig 6%-kal volt nagyobb. A szakértők úgy vélik, hogy amíg ilyen marad a levegő, a napelemek jócskán több energiát tudnak termelni.