A TrendForce a legfrissebb, 2020. február 14-én rendelkezésre álló adatok alapján megvizsgálta a vírus kitörésének a technológiai iparágakra gyakorolt hatását. 

2020. február 24., forrás: mnnsz.hu

A tevékenységét Tajvanon és Kínában folytató a csúcstechnológiai ágazatokról készít elemzéseket, és nemrégiben vette górcső alá a COVID-19 vírus (gyakrabban használt nevén a koronavírus) kitörésének hatásait. A TrendForce elemzése sokkal mélyrehatóbban foglalkozik az egyéb technológiai ágazatokkal, mi azonban a napenergiával összefüggő ágazatokra fogunk koncentrálni. 

Lítium-ionos akkumulátorok A legfontosabb lítium-ionos akkumulátor alkalmazások vonatkozásában az energiát előállító cella és a nem a cellához tartozó komponensek előállítása megoszlik, és leggyakrabban Japánból, Koreából és az Egyesült Államokból érkezik. Informatikai alkalmazások esetében az iparági láncolat jelentős része Kínában koncentrálódik, így eddig ezeket érintette leginkább a járvány előretörése. 

A TrendForce szerint a legfontosabb berendezések, vagyis a modulok és az inverterek szállítása fogja leginkább kárát látni a koronavírus kitörésének. A modulok gyártásához szükséges számos nyersanyag, konkrétan a szilícium lapkák és az egyéb segédanyagok, például az etilén-vinil-acetát kopolimer (EVA), az alumínium keretek és az üveg kínai beszállítói láncon keresztül érkezik, amelyet jelenleg részben logisztikai problémák, részben a munkavégzés szünetelése hátráltat. A tajvani gyártók nyersanyag árukészlete a Kínai Újév előtti időszakról várhatóan legjobb esetben február végéig fog kitartani. Míg némely gyártó kizárólag dél-kelet ázsiai gyáraira támaszkodhat a modulok és az inverterek gyártása tekintetében, az ilyen opciókkal nem rendelkező gyártóknak más termelőeszközök után kell nézniük és ennek megfelelően alkalmazkodni a piaci helyzethez. 

Íme egy ötlet, amely bizonyos szituációkban segítséget nyújthat: Napelem panelek második életciklusa 

Amennyiben a tengeren túli projekt határideje a hálózathoz csatlakozások miatt kötött, akkor elkerülhetetlen, hogy a korlátozottan rendelkezésre álló készletek miatt késedelem következzen be. Ez azért következhet be, mert a beszállítók ideiglenesen nem képesek maximalizálni gyártási kapacitásaikat a napelemek beszállítási láncának minden szintjén, ezt súlyosbítja a szállítási és logisztikai szolgáltatások volumenének jelentős mértékű visszaesése. Például Kínában és az Egyesült Államok piacain zajló projekteket be kell fejezni a hálózati csatlakozás határideje előtt, amely március végét jelenti. Azonban az európai piacokon megvalósuló projekteket nem kötelező befejezni az első negyedévben. A jelenlegi helyzetből kiindulva az összes hálózati csatlakozást magában foglaló projektet ez év harmadik negyedévére fognak halasztani. 

Természetesen azt még nem látjuk előre, hogy mennyire bizonyul majd súlyosnak a jelenlegi járvány, és hogy átfogó mértékben milyen hatást gyakorol majd a beszállítói láncokra. (mfo) 

Forrás: pveurope.eu