Az 500 wattos napelem panelek három modelljének hivatalos bemutatásával megismerhettük kinézetüket, de marad a kérdés: mit fognak jelenteni a jövőbeli projektfejlesztések és a napelem iparág egésze számára? 

2020. március 6., forrás: mnnsz.hu

Két napelem modul gyártó mutatta be kategóriájában elsőként saját 500 wattos, 72 cellából álló fotovoltaikus modulját: a Risen Energy és a Trina Solar. 

Hogyan fogja megváltoztatni a napelem ágazatot az 500 wattos napelem modulok eljövetele? 

„Olyan alkalmazásoknál bír ténylegesen jelentőséggel, ahol sok terület áll rendelkezésre, különösen a kereskedelmi és a közmű nagyságrend esetében ” – nyilatkozta Barry Cinnamon, a Cinnamon Energy Systems vezérigazgatója a pv magazine kérdésére. „Mód lenne kevesebb modul felhasználására, ami csökkenti a kezelési költségeket és az egész rendszer költségei is mérséklődnének.” 

Ha kevesebb napelem modul szükséges egy projekt kapacitásra vonatkozó specifikációinak a teljesítéséhez, akkor ez azt jelenti, hogy a projekt összesített költségei is alacsonyabban lesznek, mivel ezek a modulok gazdaságilag kifizetődővé válnak”. Az egyik jelentős terület, ahonnan költségcsökkenés várható, az állványok és a napkövetők területe lesz. 

„Ez lefelé fogja mozdítani az állványok és napkövetők modulonkénti árát” – vélte Matt Kesler, az OMCO Solar technológiai vezetője. Az Arizonában működő cég állványok és a napkövetők gyártásával foglalkozik. „Csökkenteni fogja a telepítések kilowattonkénti munkadíját. Ugyanakkor felárat fognak fizetni az ergonómiai szempontok szerint tervezett állványokért és napkövetőkért. Mivel ezek az elemek egyre nagyobbak, ezek egyúttal nehezebbek és szélesebbek is. Ha a napkövetők és az állványok rendelkeznek olyan tulajdonsággal, amely segíti a modulok elhelyezését, akkor ennek magasabb lesz az értéke.” 

A pv magazine által meginterjúvolt telepítők egyetértettek abban, hogy hogy a telepített átlagos modul 380 W-nál kezdődik. Ez azt jelenti, hogy a Trina és a Risen panelei körülbelül 31%-kal több energiát állítanak elő, mint egy átlagos telepített panel. Cinnamon közlése szerint 10 évvel ezelőtt a modulok átlagos kimenő teljesítménye 250 W volt. 

Bármilyen jól hangzik ez a számítás, ezeknek a paneleknek még hosszú utat kell bejárniuk addig, amíg teljesítik az iparági normákat, még ha nem is vesszük figyelembe az átlagos telepítések számait. 

„Nagyjából öt évet vesz igénybe, amíg az iparág lecseréli összes összeszerelő üzemét egy új méretre” – jelezte Cinnamon. „Nagyon sok munkát igényel egy új berendezés megvásárlása, mert ezek gyakran nem programozhatók újra…Három-öt évről beszélünk, ami alatt kicserélődik az összes berendezés.” 

„A leginkább érintett szektor a kereskedelmi és ipari (C&I) lesz – vélte Jock Patterson, az invertereket gyártó egyesült államokbeli vállalat, a Fronius képviselője. „Ezeket olyan tetőkön tudom elképzelni, ahol korlátozott hely áll rendelkezésre, és hatékonyabb modulokat szeretnének felhasználni. A nagy beszállítók érezni fogják a piac nyomását, hogy szállítsanak 1500 voltos invertereket. Akik pedig erre nem hajlandóak, azok azt fogják tapasztalni, hogy kimaradtak a nagyobb volumenű tetőre telepítési projektekből. 

A változás nem fog kiterjedni az ágazat egészére. Ezek a modulok nem fognak jelentős hatást gyakorolni a lakóépületek napelem piacára akkor sem, ha már kaphatók lesznek a kereskedelmi forgalomban – mivel már a 72 cellás modulok is túl hosszúak ahhoz, hogy praktikusan elhelyezhetők legyenek a korlátozott tetőterülettel rendelkező otthonokban történő telepítés során, ahol a munkaterületek szögeket zárnak be, és ahol a munkások egyesével, létrákon cipelik fel a modulokat a tetőre. Minden, ami meghaladja a szokásos 1×1,6 m-es 60 cellás modul méretét, túl macerás. 

A pv magazine által megkérdezett lakóépület telepítők inkább abban reménykednek, hogy azok a technológiák, amelyeket felhasználtak az 500 wattos szint eléréséhez, végül leszivárognak a 60 cellások világába is. Ha ez megvalósul, akkor a lakóépületek telepítéseinél kevesebb tetőterületet vennének igénybe, ugyanakkor több energiát állítanának elő, végső soron a fajlagos költségek mérséklődnének. 

A Risen azt állítja, hogy egy 60 cellás panel esetében könnyen elérhető lenne a 600 Wp kimenő teljesítmény.