Attól függ. Megpróbáljuk elvégezni a számítást. De lehet, hogy nincs is jelentősége. 

2020. február 11., forrás: mnnsz.hu

Miközben nyomon követtük a Tesla napelemes cserepek telepítéseit a San Francisco-öböl területén, felfedeztük, hogy a tetőfedő lapok egy részét Kínában gyártották. 

Ráakadtunk erre a termékcímkére is, amely a Tesla napelemes tetőcserép SR 60T-1 modelljének elektromos adatait tartalmazza, ebben elég adat szerepel a cserép hatékonyságának kiszámításához. (Ezen a címkén az áll, hogy az Egyesült Államokban gyártották.) 

Ahhoz, hogy megtudjuk egy napelemes modul hatékonyságát, kell egy kicsit matekozni. A termék területének kiszámításához először meg kell szorozni a teljes napelemes modul szélességét a hosszúsággal, beleértve a termék napenergia termelésben részt nem vevő részeit is. Másodszor el kell osztani a modul területét 1000-el, mivel a napelem modulokat szabványosított vizsgálati körülmények között, 1 000 W/m2 mellett vizsgálják. Végül ahhoz, hogy megkapjuk a hatékonyság értékét, el kell osztani a modul wattban megadott, igazolt kimenőteljesítményét (ez esetben ez 24 W) a modul területével. 

A Tesla napelemes modul specifikációi alapján a megadott méret a 1140mm x 430mm. Az említett, a címkén megadott értékek alapján (amelyek nem a végleges, telepített termék napnak kitett területét jelentik) a termék hatékonysága 4,9%. Az első modern, a Bell Laboratóriumok által 1954-ben feltalált napelem cella hatékonysága 4% volt. 

Itt teszünk néhány próbálkozást a némileg korlátozott adatotok alapján , hogy a józan ész nagyobb szerepet kapjon. Ha van kedve hozzá, ellenőrizze számításainkat. 

Feltételezzük, hogy a modul széleiből kiálló műanyag darabokat beleszámolják a méretekbe, emiatt durván 10%-kal csökkenthetjük a szélességre és 33%-kal a hosszúságra megadott számadatot, így kalkulálva a hatékonyság eléri a 8,1%-ot. Ez egy kicsit már jobb, de még mindig az 1950-es évek végén jellemző hatékonysági szint. 

Ha fegyelembe vesszük, hogy a tetőn elhelyezett cserepek átfedésbe kerülnek – akkor ismét egy feltételezett méretmódosítást végezhetünk. Az összes telepítésnél az látszik, hogy a napelemes modulok az egyik oldalon és alul átlapolva helyezkednek el. 

E feltételezés alapján lecsípünk újabb 20%-os a magasságból, és 10%-ot a szélességből – ekkor hatékonyságunk eléri a 10%-ot. Ez az érték még mindig igen alacsony a napelemes modulok átlagos, 18% körüli hatékonyságához képest. 

Azonban a jelentések arról számolnak be, hogy a telepített napelemes tetőcserepek az ügyfél által felhasznált elektromos áram 100%-át fedezik – ha így van, akkor számít egyáltalán a hatékonyság? 

Addig számít, ahol eleget tesz az elektromos áramot felhasználók igényeinek.

Ha a Tesla napelemes tető azért képes az otthonok elektromos áram igényét fedezni, mert az ügyfeleknek módjuk van a háztető nagyobb részén telepíteni a cserepeket – akkor a hatékonyság jelentősége elhalványul a termék hatékonyságához képest. 

Az általunk nyomon követett Tesla tetők telepítése tíz nap és két hét közötti időtartamot vett igénybe. Így az már más lapra tartozik, hogy ez a termék nyereséget hoz-e a Teslának vagy a tetőfedőknek, illetve, hogy a háztulajdonosok befektetése megtérül-e. 

Forrás: pv-magazine