Az EOn kiszámolta, hogy elméletileg hány napelem modult lehetne telepíteni a népszerű filmsorozat Birodalmi űrállomásán. Arra a következtetésre jutottak, hogy még az űrállomás kisebb változata is elegendő lenne 2,5 milliárd földi háztartás energiaigényének ellátására. 

2019. december 3., forrás: mnnsz.hu

A Kína által az évszázad közepén pályára állítani szándékozott gigantikus napelem rendszer várhatóan több megawattnyi elektromos áramot fog szolgáltatni, amelyet mikrohullámok formájában jut majd el a földre. Legkésőbb a következő évtized végén Kína tesztelni akarja technológiáját pár megawattos nagyságrendű, a sztratoszférában működő kísérleti projekt segítségével. 

Azonban az EOn által közölt adatok szerint Kína célkitűzése könnyen elérhető a Csillagok háborúja sorozat Galaktikus Birodalmában. A német közműcég kiszámolta azt az elméleti napenergia mennyiséget, amelyet a Halálcsillag űrállomás képes lenne megtermelni. 

Hatalmas, 140 kilométeres átmérőjével a képzeletbeli űrhajó 40 000 négyzetkilométeres felületet kínál, amelyek napelemeket lehet elhelyezni, ha a birodalom a naphoz legközelebbi oldalát akarná használni. Az EOn már levonta a karbantartáshoz és a légaknákhoz szükséges tereket, valamint az állomás védelméhez szükséges eszközök helyét. 

A cég arra jutott, hogy a Halálcsillag felszínén négyzetkilométerenként 171,4 MW kapacitásnak megfelelő napelem modul helyezhető el, amely hozzávetőlegesen 6,8 TW (6 800 GW) áramot állítana elő. Ha a napelem modulok egész nap a nap felé néznének, a megtermelt energia 2472 milliárd háztartást lenne képes energiával ellátni, évente 2 500 kWó fogyasztást feltételezve. 

De ez még nem minden. A Start Wars „Jedi visszatér” részében a Halálcsillagot 900 kilométer átmérőjűre bővítették. Ilyen feltételekből kiindulva megtermelhetné a döbbenetes 218 000 TWó napenergián alapuló elektromos áram mennyiséget, amely körülbelül 10-szerese a Föld villamos energia igényének. 

Az EOn szakértői bölcsen a tiszta fekete napelem modulok használatát javasolták, hogy fennmaradjon a Halálcsillag eredeti esztétikája. 

Forrás: pv-magazine