Az ország politikai pártjai megállapodtak egy olyan zöld elektromos áram csomagról, amely várhatóan kiszámítható feltételeket teremt a következő három évre vonatkozóan. A jövő évtől kezdve évente 36 millió euró áll majd rendelkezésre a napelemes rendszerek és az energiatárolás további támogatására.

2019. szeptember 24., forrás: mnnsz.hu

Az osztrák szolár ágazat intenzív lendületet kapott annak a megállapodásnak köszönhetően, amelyet a politikai pártok képviselői alaposan megvitattak a vasárnapi szavazást megelőzően. 

A német a pv-magazine-ban jelent meg

Ausztria megújuló energia ágazata már hónapok óta vehemensen követelte, hogy a politikai döntéshozók hozzanak létre egy olyan „vészhelyzeti csomagot”, amely képes biztosítani a tiszta energia további terjedését. 

Az – Osztrák Néppárt (ÖVP) és az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) által létrehozott koalíciós kormányzás összeomlását, illetve a botrányairól elhíresült Heinz-Christian Strache alkancellár lemondását követő – vasárnapra várható rendkívüli választások ellenére az ország pártjai jóváhagytak egy listát, amelyen a tiszta energiára vonatkozó intézkedések szerepeltek, amelyeket szerdán várhatóan a parlament is jóvá fogja hagyni. 

A szövetségi szintű szervezet, a Photovoltaic Austria (PVA) üdvözölte a megállapodást, és azt jósolta, hogy jövőre hozzájárulhat a napenergia piac jövő évi 30%-os visszaesésének elkerüléséhez. 

A pártok abban egyeztek meg, hogy a zöld elektromos áram csomag részeként a következő évtől 2022-ig évente 36 millió eurót különítenek el a napenergia és az energiatárolás támogatására. „Az új források segítségével megteremtjük a feltételeket a … 100%-ban megújuló elektromos áramhoz” – jelezte Vera Immitzer, a PVA ügyvezető igazgatója. 

Leállított napadó

A társaság már tanúja lehetett egyik követelése megvalósulásának, amikor csütörtökön eltörölték a háztetőn elhelyezett modulsorokkal elektromos energiát előállító háztartásokra kivetett „napadót”. A korábbi szabályok értelmében a napenergiát előállító háztartások 25 megawattórának megfelelő mennyiséget díjtalanul felhasználhattak az általuk megtermelt napenergiából, de ezen felül 0,015 euró adót kellett befizetniük minden egyes elfogyasztott kWó után, a fotovoltaikus rendszer egész élettartama során. 

„Nagy örömünkre szolgál, hogy a bejelentéseket most tettek is követték, és hogy végre eltörölték a saját termelésű, napelemekkel előállított elektromos áramra kivetett adót. 

A kormány által kitűzött cél az, hogy 2030-ig teljes mértékben megújuló energiákra álljanak át. A PVA azzal számol, hogy ehhez további 15 GW napenergiával áramot előállító kapacitásra lesz szükség. Ausztria jelenleg ennek a mennyiségnek körülbelül a 10%-ával rendelkezik.